Bagaimana Menyelesaikan Kesakitan Semasa Tidur

3633

Manusia menghabiskan kira-kira sepertiga waktu untuk tidur dari kehidupan seharian.Kualiti rehat malam dan kesihatan berkait rapat dengan cara tidur malam dan apa yang kita lakukan sebelum tidur. Kami telah mengumpulkan cadangan yang terbaik dari Dr. pakar, bagaimana menghasilkan tidur dengan betul. Kerana ia mampu menyelesaikan hampir kesemua kesulitan harian.

Sakit Bahu

Jika anda bangun dengan bahu yang sakit, elakkan tidur mengering, terutamanya pada bahu yang menyakitkan. Juga tidak dinasihatkan melakukan begitu kerana ia menyebabkan ketidakseimbangan bahu.
Cara aterbaik untuk megelakkan sakit bahu,adalah dengan meletakkan bantal nipis (bantal orthopedic) di bawah kepala anda. Ambil bantal lain, letakkan di perut, dan pelukannya. Bahu anda sekarang berada dalam kedudukan yang betul dan stabil.

Jika anda seorang yang tidak suka tidur telentang, cuba berbaring sisi yang tidak menyakitkan. Lukis kaki anda sedikit ke arah dada anda, dan letakkan bantal di antara lutut. Tidur dengan tangan di bawah kepala. Ianya tidak digalakkan kerana ia menghasilkan kedudukan bahu yang tidak normal.

sumber: everydayhealthhome-remedies-for-youmayoclinic

Sakit Tulang Belakang

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, mengekalkan bentuk normal tulang belakang adalah sangat penting. Jika tilam anda terlalu lembut, sudah tiba masanya untuk mendapatkan yang baru.
Tidur berbaring mungkin akan menjadi kedudukan yang terbaik untuk anda. Letakkan bantal di bawah lutut anda untuk membantu memulihkan lengkung tulang belakang semula jadi dan mengurangkan ketegangan dalam tendon anda. Anda juga boleh mencuba tuala kecik yang bergulung di bawah punggung untuk sokongan tambahan pada tulang.

Jika anda suka tidur mengadap sisi, maka sebaiknya tidur didudukan seakan-akan bayi dalam kandungan. Lukiskan kaki anda sedikit ke arah dada anda, menjaga belakang anda secara semulajadi melengkung. Letakkan bantal kecil di antara lutut anda. Ini dapat membantu anda mengurangkan beban dari belakang anda.

sumber: mayoclinicsleepfoundation

Sakit LeherSama seperti sakit belakang, leher anda perlu di letakan secara betul semasa tidur.
Secara umum, tidur telentang dengan bantal di bawah kepala dan bantal di bawah setiap lengan adalah pilihan terbaik. Orang yang mempunyai masalah leher harus memilih bantal mereka dengan berhati-hati, dan yang terbaik adalah untuk pergi untuk bantal orthopedic atau berbentuk U.

Jika anda lebih suka tidur sisi, pastikan bantal anda tidak terlalu tinggi. Ia tidak boleh tebal daripada 6 inci. Sebaiknya, ketinggian bantal anda sepadan dengan lebar dan bahu untuk membantu menjaga leher dalam kedudukan yang betul.

sumber: Journal of Pain Researchspine-health

Tetapkan Loceng

Setiap orang seolah-olah mengalami masalah ini, tetapi, ia sangat mudah untuk diselesaikan. Cara mudah untuk menyelesaikan adalah dengan menetetapkan Alarm anda pada masa sama setiap hari (walaupun pada hujung minggu). Jika anda ingin bangun awal, anda perlu tidur pada waktu tengah hari buat seketika waktu.

sumber: TandfonlineJstagePubMed

Bedengkur

Jika anda cenderung tidur berdengkur, elakkan tidur telentang. Dalam kedudukan ini, tisu kerongkong dan lidah anda akan jatuh ke belakang ke dalam tekak dan menyempitkan saluran udara.
Pilih bantal yang betul. Bantal yang terlembut boleh menyebabkan kepala anda condong ke belakang dan meningkatkan mendengkur. Gunakan bantal tambahan atau angkat kepala katil anda beberapa inci untuk menghentikan berdengkur.
Buat latihan khas. Latih otak lidah dan tekak anda supaya dapat membantu mengurangkan berdengkur.

sumber: Harvard Medical School

Kejang Kaki sewaktu tidur

Kejang kaki biasanya berlaku secara tiba-tiba, pada otot betis, kaki, atau peha. Hampir 80% orang menderita masalah ini, tanpa mengira usia. Kekejangan kaki pada waktu malam paling kerap dikaitkan dengan beberapa penyakit, kerosakan saraf. Sekiranya anda mengalami keadaan ini terlalu kerap, dapat rawatan secepat mungkin.

Satu cara yang baik untuk menghentikan kekejangan kaki adalah dengan menegangkan otot betis, atau boleh juga melakukan yoga atau mengurut kaki anda sebelum tidur. Ingatlah: jika anda ingin mencapai hasil yang baik, anda perlu bersenam dengan lebih kerap.

sumber: Cleveland ClinicMayo Clinic

GambarBrightSide.me
BahanSumberthisisinsider

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here