Kenali Passport Paling Kuat Di Dunia

2016

• Kedudukan terkini pasport paling berkuasa untuk memasuki kebanyakan negara.
• Jerman kekal di tempat pertama, dengan kemasukan ke negara tanpa visa sebanyak 158 negara di seluruh dunia.
• Pasport dari MALAYSIA dikedudukan yang baik, dengan diikat bersama passport Ireland, Canada kesemuanya membenarkan perjalanan masuk tanpa visa ke 155 buah negara. AS berada di tempat ketiga.

Sama ada anda menggunakannya dengan kerap atau hanya terperap di dalam almari untuk sepanjang tahun, pasport anda adalah dokumen yang sangat kuat ketika travel.

Terutama jika anda membawa pasport Jerman – Ia memberikan visa percuma ke 158 negara, dan tetap menjadi yang terbaik di dunia.

Itu menurut Global Passport Power Rank 2017, ia adalah protal yang mengupdate segala kedudukan pasport berdasarkan “skor kemasukan tanpa visa”, yang menunjukkan bilangan negara masuk tanpa visa. Kesemuanya merangkumi 199 buah negara, disusun menggunakan data yang dikumpul oleh firma penasihat kewangan global, Arton Capital.

Singapura naik satuanak tangga dari kedudukan ke-2 menjadi pertama bersama German, pada 2017 dengan kemasukan ke 158 negara, mengambil tempat Korea Selatan pada kedudukan 2016.

Afghanistan mencatatkan kedudukan terendah berbanding semua negara, dengan akses hanya 23 buah negara, diikuti oleh Pakistan (26 negara), dan Iraq (28 negara).

Sementara itu, ada beberapa negara menaikkan jumlah kemasukan tanpa visa. Marshall Island pada rangking (ke-44) dengan menambah 35 buah negara, membawa jumlah keseluruhan pada 102 negara, dan Peru pada ranking ke-30 menambah 31 negara mencapai hasil 119 negara

Berikut adalah keputusan 10 teratas dalam ranking, dalam sektor kemasukan tanpa visa untuk setiap:
(Sila ambil perhatian, kedudukannya adalah dalam masa nyata dan pangkat dan skor di bawah adalah betul pada masa penerbitan.)

1. Jerman, Singapura – 158
2. Korea Selatan, Sweden -157
3. Denmark, Finland, Perancis, Sepanyol, Norway, UK, AS – 156
4. Itali, Belanda, Belgium, Austria, Luxembourg, Portugal, Switzerland, Jepun – 155
5. Malaysia, Ireland, Canada – 154
6. Greece, New Zealand, Australia – 153
7. Iceland – 152
8. Republik Czech – 151
9. Malta, Hungary – 150
10. Lithuania, Poland – 149

Lihat ranking penuh di laman web Indek Passport, di mana anda dapat melihat hasil dari hubungan baik sesama negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here