Reid Kirchenbauer, pengasas InvestAsian menulis terdapat beberapa potens, melihat negara secara individu dan melaburnya berdasarkan potensi.

Bukan saiz atau keupayaan mereka untuk dimuatkan ke dalam singkatan.

Beliau berkata, kerana, pada pandangannya, negara-negara terbaik untuk melabur sentiasa berubah.

Thailand berkembang pesat pada tahun 1990-an. Tidak lama selepas itu, Vietnam melihat fasa sendiri kemajuan pesat pada tahun 2000-an.

Kedua-duanya telah melambatkan banyak perkara. Memang, mereka masih berkembang lebih cepat daripada kebanyakan dunia. Ekonomi Vietnam dan Thailand kini meningkat masing-masing sebanyak 5% dan 3% setahun.

Tidak begitu buruk, namun jauh dari kadar Vietnam dan Thailand yang seringkali melebihi 7%.

Seperti yang kita sedang menuju ke tahun baru yang sangat penting, dinamik rantau ini juga sentiasa berubah.

Beliau menyenaraikan tiga negara terbaik untuk melabur di Asia pada tahun depan, sebabnya:

MALAYSIA

Aset-aset Malaysia berkedudukan pada harga yang curam, walaupun ekonomi umumnya kukuh, kerana beberapa sebab.

Pertama, mata wang Malaysia berada di paras paling rendah dalam dekad. Bertukar mata wang asing ke ringgit Malaysia dan membeli aset tempatan adalah perjanjian yang lebih baik daripada sebelumnya.

Kedua, estet perdana di Malaysia adalah antara yang paling mahal di Asia. Anda boleh membeli sebuah kondo di pusat bandar Kuala Lumpur di bawah $ 3,000 setiap meter persegi – lebih murah daripada bandar-bandar kurang membangun seperti Hanoi atau Manila.

 

Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, Malaysia | Photo by Lisheng Chang on Unsplash.com

Malaysia adalah negara terkaya ketiga di Asia Tenggara. Harga hartanah adalah antara yang terendah di rantau ini. | Foto oleh Lisheng Chang di Unsplash.com

Selain itu, Malaysia adalah satu-satunya tempat di Asia di mana warga asing boleh membeli tanah secara percuma. Banyak negara (seperti dua yang lain dalam senarai ini) membolehkan anda memiliki unit kondominium sebagai orang asing … tetapi tidak mendarat rumah.

Faktor-faktor ini sememangnya menjadikan Malaysia salah satu daerah terbaik untuk melabur untuk 2018. Walau bagaimanapun, ringgit sudah mula kukuh nilai. Ia mungkin tidak akan kekal pada kadar sejarah yang rendah untuk lebih lama lagi.

 CAMBODIA

Source Image: The Education Abroad Network
Kemboja adalah salah satu negara paling maju di Asia dan antara yang paling pesat berkembang juga. Negara kecil ini di tengah-tengah Indochina berkembang pesat sejak beberapa dekad lalu dan kini dibuka untuk perniagaan.

Seperti banyak pasaran sempadan lain, Kemboja mempunyai rekod prestasi yang jauh dari kemelesetan. Mereka melangkaui Krisis Kewangan 2008, gelembung berteknologi awal tahun 2000, bersama dengan Krisis Kewangan Asia tahun 1997.

Sementara itu, Kemboja hampir tidak perlahan. Ekonomi mereka mengekalkan kadar pertumbuhan melebihi 7% sepanjang masa.

Kisah kemajuan bangsa masih diteruskan hingga ke hari ini. Ekspedisi yang tinggal di Asia Tenggara selama beberapa dekad dikatakan Phnom Penh kelihatan sama seperti Bangkok pada 1980-an.

Setiap isyarat, dari nombor ketibaan pelancong ke demografi, menunjukkan bahawa Kemboja akan menempuh jalan yang sama dengan jirannya untuk lebih maju kehadapan.

Pelabur China sedang membina hotel yang. Kerajaan Jepun membiayai kereta api dan jalan raya. Institusi seperti Bank Pembangunan Asia, Bank Dunia, dan IMF meramalkan pertumbuhan sekitar 7% sehingga sekurang-kurangnya 2020.

Lebih baik lagi, undang-undang pro-perniagaan dan sekatan terhad pemilikan asing bermakna pelaburan di Kemboja lebih mudah daripada praktikal di tempat lain di Asia.

PHILIPPINES

Source Image: Diveprice.com
Jangan biarkan liputan akhbar-akhbar global memerangi minda anda terhadap perang dadah di negara ini: Ekonomi Filipina masih kukuh. KDNK mereka naik sebanyak 6.9% pada tahun lalu, mengikat dengan Kemboja sebagai negara yang paling pesat berkembang di Asia Tenggara.

Mungkin lebih penting lagi, Filipina mempunyai perkarangan yang beberapa tempat lain lakukan. Mereka membanggakan satu kumpulan besar tenaga kerja murah yang bukan hanya berkemahiran dan berteknologi tinggi, tetapi juga fasih berbahasa Inggeris.

Firma teknologi dan penyumberan luar, antara perniagaan lain yang banyak, berkembang ke Filipina sebagai hasilnya. Microsoft dan Google adalah antara pelabur asing terbesar di negara ini. Begitu juga dengan Coca-Cola, P & G, dan Nestle juga mantap di neraga filipina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here