Sesetengah lelaki beranggapan bahawa umur 40 adalah tahap kematangan seorang lelaki. Selagi belum mencecah umur 40, selagi itu la terasa diri muda dan mahu melakukan apa sahaja dan tidak mahu di kongkong. Akan tetapi ada juga segelintir berpendapat, seawal umur 30 tahun sepatutnya lelaki sudah menjadi lebih matang dalam memilih sesuatu hal berkaitan kehidupan, sama ada dalam urusan kewangan, pemilihan pasangan, hobi dan juga pemilihan makanan.

Setelah berumur 30 tahun, sepatutnya lelaki menjadi lebih matang dan sudah tahu mengatur arus kehidupan, bukan lagi berfoya-foya dan meluangkan masa dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah. Jika umur sudah 30 tahun, takkan lah masih mahu melakukan aktiviti-sktiviti ketika berumur 18 tahn bukan? pasti ada rasa berubahan dalam diri dalam semua hal. itu tandanya anda sudah sampai tahap kematangan.

Tidak dinafikan, ada segelintir lelaki yang sangat sukar meninggalkan tabiat lama. Tetapi sepatutnya boleh mencuba untuk berubah demi masa depan. Jangan hanya tahu hendak ambil mudah sahaja dalam semua hal, pada umur 30 tahun  seharusnya anda sudah berubah!

Untuk lelaki-lelaki diluar sana, tinggalkan 8 tabiat ini sebelum menginjak usia 30 tahun!

Pengambilan makanan segera

Apabila usia meningkat, anda seharusnya lebih memikirkan tentang tahap kesihatan badan anda. Berhenti memakan makanan segera yang boleh memudaratkan kesihatan anda. Sebaiknya anda masak sendiri untuk menjamin kebersihan makanan anda.

Bergaduh

Usia anda yang sudah mencecah 30 tahun sepatutnya sudah matang dan sudah tidak berminat dengan aktiviti sosial, apatah lagi mencari gaduh. Lelaki yang matang akan mencari jalan penyelesaian masalah dengan cara yang betul. Selesai dengan cara baik, bukan dengan bergaduh.

Permainan video

Anda bukan lagi budak-budak belasan tahun yang masanya terbuang untuk permainan video sahaja, sedarlah bahawa setelah berumur 30 tahun, banyak tanggungjawab lain yang perlu anda fikirkan.

Komitmen

Kalau dahulunya susah untuk anda memberi komitmen pada sesuatu hal, Pada umur sudah menjangkau 30, anda sepatutnya lebih komitmen. Lebih-lebih lagi dalam soal cinta. Jika dahulunya anda boleh bercinta dengan ramai gadis, sila tinggalkan perangai playboy anda itu dan beri komitmen sepenuhnya pada bakal isteri anda.

Baca Juga  Lelaki Malaysia Berumur 40 Tahun Dambaan Wanita Selatan Thailand

Memandu secara cuai

Umur sudah 30-an, tapi masih menjerit-jerit ketika jalan jammed, masih menunjukkan isyarat tangan yang lucah kepada pemandu lain, itu tandanya anda belum matang. Lelaki yang matang ialah lelaki yang lebih banyak bersabar dengan keadaan sekeliling.

Takut doktor

Bukan seorang, tetapi ramai lelaki yang takut akan doktor, malah sehinggakan takut nak makan ubat. Anda bukan lagi kanak-kanan ya, jadi lelaki yang matang dan berani berhadapan dengan segala hal.

Kedekut

Selalunya sifat kedekut ni ada pada budak-budak saja. Lelaki yang matang tidak akan kedekut untuk berbelanja rakannya. Alah, bukan selalu pun, sekali sekala apa salahnya belanja rakan kan.

Akhir kata, jika nak tunggu umur 40 tahun baru nak berubah dan nak jadi matang, rasanya terlalu lewat untuk anda, pada umur 30 tahun mungkin anda sudah mendirikan rumahtangga dan sudah ada anak, adakah anda masih mahu makan makanan segera sedangkan ada isteri memasak? Kematangan itu bukan terletak pada umur, tetapi pada keadaan tertentu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here