Bagaimana menonjol diri dalam syarikat

43

Semua ornag inginkan gaji yang besar dan pangkat yang tinggi. Setiap syarikat ada yang cemerlang dan ada juga yang lemah. Kenapa majikan anda akan terpandang untuk melihat seseorng dan bukan anda?

# 1.Capai job skop
Setiap majikan yang membayar gaji perkerjanya bertujuan untuk melakukan kerja yang mereka sendiri tidak cukup tangan untuk melakukan. Tetapi majikan lebih berpuas hati sekiranya perkerja mereka sentiasa mencapai job skop yang telah di berikan.

Sekiranya jobskop kena capai 30 sale, pasti dapatkan. Sekiranya tidak, pasti kan die dekat ngn 30 sale.Dari situ baru ada berhak untuk bersuara. Nyatakan comment anda.

# 2. Tugas tambahan
Perkara tambahan ini boleh di lakukan dalam pelbagai bentuk.Sebagai contoh sekiranya kita ini seorang penjual. Lakukan tugas tambahan samaada penyusunan jadual, kemas ruang pejabat, tolong fotostat tkertas kerja .tambahkan dengan ketegasan, (walaupon dalam situasi ini kita nampak seakan2 gila kuasa. Percayalah yang majikan anda lebih suka pekerja begini)

# 3. Connection

Saya ada seorang kawan. Kita sama-sama masuk kerja ada pangkat yang sama. Dengan bermodalkan kotak rokok setiap hari sewaktu rehat. 2 tahun kemudian, kawan saya langkah 2 pangkat dan sekarang sudah memengang jawatan senior manager. Hanya semata-mata dia membuat dan mencark connection yang banyak.

Samaada kita perkerja yang terbaik atau pon tidak. Itu bukan perkara yang susah, hanya tnye kabar, belanja air, pergi lakukan perkara bersama2, bantu orng lain, banyak lagi. Samaada connection lama, baru atau kemudian. Jaga sebaik mungkin.

# 4. Ambil cakna tentang syarikat & lawannya.
Ambil cakna tentang syarikat, bermaksud ketahui apa yang sudah dicapai, ingin dicapai, bakal dicapai.
Tambahan juga ambil cakna isu politik dalam syarikat.

Note: kalu kita seorang kaki politik dalam syarikat kurangkan dan fokus kepada kelemahan ada yang lain. Supaya seimbang.

Cakna tentang pihak lawan syarikat, bermaksud siapa persain syarikat anda berkerja, apa yang mereka lakukan yang lepas dan sekarang, bagaima mereka lakukan. Cuba dapatkan input sebegini dan cuba untuk serasikan di dalam syarikat anda sekiranya itu perkara bagus untuk syarikat.

Tp ingt! Berwaspada sebab
1. Boss anytime boleh ganti tempat anda, anytime je. Kadang-kadang majikan tidak endahkan anda kerja singga lewat malam. Sekali anda silap majikan akan terus buang saja.

2. Kerja keras tak bermakna itu dapat menaikkan gaji atau pangkat. Tetapi kerja keras untuk menambahkan nilai tambah dalam diri anda. Tiada orang akan hiraukan anda sekiranya anda loser.

3. Majikan memang membeli masa dan usia anda. Jadi pastikan kita dapat beli semula masa anda dengan pengalaman yang bermanafaat,connection yang banyak, dan pulangan kewangan yang secukupnya dari tugasan (jobskop) dan maki hamun yang telah di berikan.

4. Nak cakna tentang syarikat pon jangan keterlaluan, tambahkan jugak untuk perniagaan sendiri demi masa depan. Sekiranya tiada produk atau perkhidmatan untuk dijual. Jual produk orang lain, kalu ada jual produk sendiri. Dan Jana pendapatan pasif income.

Guna perkataan
Perkataan TOLONG adalah satu kuasa yang hebat. Gunakannya,Sama ada kita ada masa lapang dan tolong team dalam kesusahan atau sememangnya kita dalam kesusahan atau ingin meminta pertolongan dari team.

Perkataan JOM KITA SAMA-SAMA adalah memberi kuasa dan kepercayaan kepada pasukan. satu ajakan menggantikan tolong atau cara untuk lepaskan tugasan secara tanpa terguris hati team mate.

Sekiranya kita berminat untuk mengajar sahabat kita. Gunakan perkataan KONGSI/SHARE. Ini akan membuatkan rakan kita lebih rasa bukan perkongsian di dlm kelas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here